ARCHÍVUM

2007

Kazinczy-emléktúra Érsemjénbe

Kazinczy Ferenc (Érsemjén, 1759. okt. 27 - Széphalom, 1831 aug. 23.) író, költõ, nyelvújító születésének 248. évfordulóján, 2007. október 28-án (vasárnap) 09.00 órakor a Debreceni Fõnix S.E rendezésében
Kazinczy-emléktúrára került sor.
Útvonal: Debrecen (Csokonai Színház) - Érsemjén - Debrecen (84 km).Nagy Tibor elnök elmondta, hogy az új egyesület többek között kerékpáros szakosztályt is kíván működtetni, a sportág népszerűsítése és Kazinczy Ferenc emléke előtti tisztelgés adta az ötletet a hagyományteremtő kerékpártúrához.
A kerékpárosok a verőfényes októberi napsütésben a Csokonai Színház előtt gyülekeztek, innen a menet reggel kilenc órakor indult el Érsemjénbe. A túrához a Vámospércsi út - Panoráma út kereszteződésében is lehetett csatlakozni. A 80 kilométeres kerékpártúrán a résztvevők megkoszorúzták Kazinczy Ferenc szobrát. A Kazinczy-emlékházat (a Fráter Loránd-kúriát) az érsemjéni Csorba Sándor mutatta be, itt a kerékpárosok megismerkedhettek a Kazinczy és a Fráter család történetével és megtekintették azt a birtokot, ahol a nemzet nyelvújítójának szülőháza is állott.